Album-Cover-Szymon_Tigersapp_1600x1600

Update #1: Szymon is dood, maar springlevend

Het is juli 2015 als ik voor het eerst een liedje van de Australische zanger Szymon aan de lijst toevoeg. Zijn single Medusa maakt indruk en smaakt naar meer. ‘Die zou ik wel een keer live willen zien’, hoor ik mezelf nog zeggen. IJdele hoop, zo blijkt als ik me in de artiest verdiep.

Het is 2012 als Szymon na jaren van hevige depressie een einde aan zijn leven maakt. De muzikant is dan slechts 23 jaar jong. Een jaar of vijf eerder stuurt zijn vader een demo naar platenmaatschappij EMI. De demo bevat vier songs en is opgenomen met krakkemikkige apparatuur, in de slaapkamer van de songwriter. Alle instrumenten op de demo zijn ingespeeld door Szymon zelf. EMI’s Craig Hawker en Mark Holland pakken zijn demo van de grote stapel en hebben maar één luisterbeurt nodig om te weten dat ze goud in handen hebben. Er wordt een plan uitgerold, geïnvesteerd in goede apparatuur en Szymon mag de jaren die volgen gebruiken om een album te maken.

Dat album is er nu en wordt in elke recensie bejubeld, maar kwam niet tot stand op de manier die men destijds voor ogen had. In de jaren na zijn ontdekking vecht Szymon een eenzame strijd tegen depressie. Volgens zijn familie maakten de medicatie, zware behandelingen en zijn verslechterende toestand het vaak heel moeilijk om muziek te maken. De depressie leidt uiteindelijk tot een trieste dood van de getalenteerd muzikant.

Na de dood van de zanger worden de demo’s, die hij in de jaren voor zijn overlijden had opgestuurd naar EMI, door de familie uitgewerkt tot volwaardige songs. Ze krijgen hierbij hulp van zijn ‘ontdekkers’ Hawker en Holland: “It would have been criminal for people not to be able to hear this music and it’s been heartwarming the songs are already finding their way out there through word of mouth,” zegt Holland hierover in augustus tegen The Daily Telegraph.

De familie van Szymon heeft in de afgelopen jaren tevergeefs gezocht naar meer audiomateriaal van hun zoon. En hoewel het gerucht gaat dat er nog een harde schijf zou zijn met onontdekte parels van de muzikant, lijkt het album Tigersapp toch echt zijn enige wapenfeit te blijven.

Om zijn album nog eens extra onder de aandacht te brengen, voeg ik ook in 2016 een liedje toe. Geniet van zijn Floods.

Ook toegevoegd aan de lijst:
Al Bairre – Right Here in July
Blossoms – Charlemagne

Luister er hier naar.